Wijnen  -  USA-Californië

Wijnen uit Californië. De Staat California omvat zowat ¾ de grootte van Frankrijk en is verantwoordelijk voor het grootste deel van de Amerikaanse wijnproductie.

 

De geschiedenis van dit wijngebied gaat terug tot in de 18de eeuw waar Spaanse monniken de eerste wijnvoeten werden geplant bij elke nederzetting voor dagelijks gebruik en miswijn. Deze wijnstokken kwamen uit Mexico en waren toen gekend onder de naam de zwarte druif die meegebracht was naar de nieuwe wereld door Herman Cortès.

Met de Californische Goudkoorts in midden van de 19de eeuw groeide de industrie en de vraag naar lokale wijn. Voornamelijk rond Sonoma County en Napa.De oudste wijnhuizen hebben toen het daglicht gezien zoals Buena Vista Winery, Charles Krug Winery, Schrambsberg Vineyards.

Tot in 1890 hebben ook de Chinezen een grote rol gespeeld bij de ontwikkeling van deze wijnhuizen; Zij plantte immers de wijnranken, groeven de ondergrondse kelders en stonden in voor de oogst.

 

 

 

   

Het is pas in 1976 dat de Amerikaanse wijn doorbreekt op een Parijse wijncompetitie en de Franse wijn een neus zet in beiden wijncategoriën wit en rood. Vandaag zijn er 1200 wijnhuizen in de Staat, van kleine lokale artisanale wijnmakers tot grote wereldbedrijven zoals Gallo en Mondavi (deze laatste behoort toe aan de Groep Constellation).

 

Eigenlijk hebben ze daar nog lang overgedaan, omdat in 1870 de phyloxera (druifluis) in Europa is uitgebroken en voor heel wat schade heeft gezorgd. De Noord Amerikaanse voeten waren blijkbaar immuun voor de druifluis (die in verschillende generaties de druivenrank helemaal kapot maakt, van de wortels tot op het blad) en werden massaal geïmporteerd naar Europa waarop de typische inheemse soorten zoals Merlot en Cabernet Sauvignon werden geënt. De kwaliteit is nooit meer dezelfde geworden in Frankrijk.

 

Door de Prohibition in 1919 en 1933 kwam een kentering in het succes van de Amerikaanse wijn. Vele wijnhuizen, wijnranken, werden vernietigd, sommige bleven overeind door druivensap te maken ipv wijn, tafeldruiven te gaan kweken, of heilige wijn voor de misviering te produceren. Na de prohibitie waren nog slechts 140 wijnhuizen operationeel.

 

Het is pas in 1960 dat er een nieuwe lichting met jonge ondernemers zich richten op nieuwe productietechnologieën en sterk op kwaliteit werken. In deze periode zagen Mondavi, Heitz, David Bruce het licht. Met een bevestiging van hun werk in 1976 waarbij een blinde proeverij de Californische wijnen op de Franse wijnkaart bracht. Sinds dat moment was er een permanente groei, tot de wereldwijde crisis in 2009 waarbij voor de eerste maal sinds de groei van 1976 een daling werd gerigistreerd.

 

 

 

   

Livermore Valley

 

Het wijngebied Livermore Valley ligt in Alameda County, Californië. De naam onttrekt zich van een grootgrondbezitter Robert Livermore. Het stadje ligt op een 80km van San Francisco. Het gebied kent al een zeer lange wijngeschiedenis. Het is in 1889 dat een Livermore wijnhuis Cresta Blanca Winery een prijs won op de Parijse wijn Expositie.

 

In 1960 na een lange en moeilijk Prohibitie periode waren er in Livermore zoveel wijnranken geplant als in Napa. Maar het bleef minder gekend als Napa. Ook wordt er hier de niet zo gekende Petite Shyraz verplant wat de meest verbuikte wijn aldaar is. De originele stekken Semillon en Sauvignon Blanc stammen af van Château d’Yquem, wat ook in Livermore een schitterende wijn oplevert. Een nieuwe trend is een specialisering in Merlot.

 

 

Wente Vineyards

 

Het grootste en ook het oudste huis uit deze regio maakt zo’n 1.200.000 flessen per jaar; het zijn relatief betaalbare wijnen voornamelijk voor export. Het huis is 125 jaar oud en vormt een toeristische trekpleister door de Golf Courts, de vele concerten en natuurlijk de wijn.

 

De velden ondervinden dagelijks een uniek schouwspel. Elke dag duwt de pacific wind een ochtendmist in de Livermore Valey wat de ranken een frisse ochtenddauw geven. Deze dagelijkse ochtendverfrissing is heel dankbaar in het toch warme klimaat.

 

 

 


 
 
 

BOGAVINO

Laar 172

2180 Antwerpen

Tel en Fax: 03 / 290.01.07

Mobiel: 0475 / 50.75.54

E-mail: info@bogavino.be

BE-0870.554.808