Wijnen  -  Portugal

Onbekend is onbemind, maar onterecht. De Portugese wijnen blijven voor velen ongekend terrein, maar zijn van hoge kwaliteit.

 

Het zijn vrij unieke wijnen door het authentiek karakter, de inheemse druivensoorten met vaak onuitspreekbare namen en de oude, traditionele wijze van wijn maken met toch moderne productiemethodes.

 

Vele wijnhuizen vestigen zich in de buurt van de Gouden Rivier de Douro of de Duero (Spaans).

Deze rivier ontspringt op 2200m hoogte in de Sierra de la Demanda op 50km van Soria (Spanje) loopt door het wijngebied Castillia é Leon en mondt uit in de Atlantische Oceaan nabij Porto. De rivier is zo’n 897km lang. Het gedeelte boven de rivier is gekend om zijn Quinta’s, de wijngaarden voor de druiven die voornamelijk voor de Port groeien.

 

Andere wijnstreken in Portugal : Vinho Verde(grootste DOC gebied, en na Porto het meest gekende met ondermeer druiven Alvarinho, Loureiro, Trajadura, Avesso en Pederna), Dao, Bairrada, Oeste, Bucelas, Alantejo, Palmela, Colares, Carcavelos, Arrabida, Setubal Moscatel.

 

 

  

   

Douro

 

Naast de Port, staat de Dourovallei ook bekend om de rode Dourowijn met als gekende plaatsen in de buurt : Villa Nova de Foz Côa, Torre de Moncorvo, en Sao Joao de Pesqueira.

 

Er zijn ongeveer 100 druivensoorten in gebruik. De meest gebruikte zijn Bastardo, Mourisco Tinto, Tinta Roriz en Tinta Francisca voor rood. Voor de witte wijn zijn de meest gekende : Mavasia, Rabigato, Viosinho en Donzelinho.

 

In de Douro onderscheidt men twee types wijngaarden. Deze waar de menselijke arbeid terug te vinden is door de vele terrassen op de steile berghellingen. Deze noemt men Antrossolos Aritico.

 

De bodem bevat 1 à 1,3m verhakkelde rotsbrokken aan de bovenzijde. Ook wel gekend als schiste die je ondermeer terugvindt in de Corbières Frankrijk.

 

Een tweede soort zijn de wijngaarden, waar enkel wat genivelleerd werd. 

 

 

 

   

Vinho Verde

 

Vinho Verde is na de Porto de meest gekende wijn met als voornaamste druiven Alvarinho, Loureiro, Trajadura, Avesso en Pederna.

 

De naam Vinho Verde verwijst naar het feit dat de groene oogst vroeg in de zomer plaatsvindt en dat de wijnen jong op de markt worden gebracht, niet naar de groene schijn die deze witte wijn heeft.

 

De wijnen zijn licht mousserend, bij de goedkope soorten wordt koolzuur toegevoegd. De betere krijgen het koolzuur als gevolg van de malolactische gisting waar het wrange appelzuur wordt omgezet in melkzuur. De wijnen hebben een hoog zuurgehalte en zijn zeer fris in de mond.

 

 

 

 

 

 

 

   

Alentejo

 

Een ander gebied dat we volgen is de Alentejo die uit 13.000 ha wijngaarden bestaat in het zuidelijke binnenland, niet ver van de Spaanse grens, aan de rivier de Taag. Met een dor landschap vele rotsachtige vlaktes en een droog klimaat.

 

Door het grote succes van Herdade do Esporão kwam de productie van kwaliteitswijnen op gang. Inmiddels worden de wijnen uit deze streek ook in Portugal het meest gedronken. De streek bestaat uit drie IPR-zones en vijf DOC-zones.

 

De DOC-wijnen hebben veel body en zijn donkerrood. De belangrijkste druivensoorten voor rode kwaliteitswijn zijn Periquita, Aragonês (=Tinta Roriz of ook Tempranillo), Trincadeira, Alicante Bouschet en de Touriga Nacional. Ook Cabernet Sauvignon en Syrah wordt aangeplant.

 

De witte kwaliteitswijn worden gemaakt van Roupeiro, Perrum, Arinto en Antão Vaz. Door het warme weer in de regio, (35-45 C°) hebben de druiven vaak een gebrek aan zuren. De Arinto wordt hier hoofdzakelijk aangeplant vanwege zijn hoge zuurgraad.

 

Er wordt 60% rode en 40% witte wijn gemaakt. Het alcoholgehalte is minstens 11%, maar 14% is normaal. De beste wijnen van Portugal komen uit Alentejo en Douro. Alentejo heeft ondermeer volgende gekende wijnen : Esporão Garrafeira Private Selection, Torre do Esporão, Mouchão, Mouchão Tonel 3-4, Pera Manca, Marques de Borba Reserva.

 

Met name de Mouchão Tonel 3-4 kan worden gerekend tot de top van de wijnwereld met een exceptionele rijpingspotentieel van 40 tot soms meer dan 50 jaar !!

 

Perescuma is een wijnbedrijf uit het Alentejo gebied between tussen Évora en Reguengos de Monsaraz. Deze Azienda behoort tot de Lobo de Vasconcellos-familie met een wijntraditie die al 2 eeuwen terug kan tellen. Ook hier gaan eeuwenoude traditie hand in hand met moderne oogst,- en wijnmakentechnologiën. Momenteel produceert Perescuma 3 wijn kwaliteiten, waarvan wij volgen Terra Brava en de Reserva.

 


 
 
 

BOGAVINO

Laar 172

2180 Antwerpen

Tel en Fax: 03 / 290.01.07

Mobiel: 0475 / 50.75.54

E-mail: info@bogavino.be

BE-0870.554.808