Wijnen  -  Oostenrijk

Imago

 

De meeste onder ons kennen zeker de witte wijn, een Grüner Veltliner. of misschien beginnen ze over het wijnschandaal van 1985. Maar veel meer is er niet bekend over Oostenrijkse wijnen.

 

Voor een overgroot deel heeft dit te maken met het antivries-schandaal. Enkele Oostenrijkse wijnboeren dachten hun wijnen voller te doen lijken door toevoeging van antivries.

 

Er vielen gelukkig geen slachtoffers, maar de Oostenrijkse wijnexport kreeg een harde klap. Tot op de dag van vandaag heeft het wijnimago van Oostenrijk zich nog niet volledig hersteld. Wat zeer te betreuren is gezien de prachtige wijnen die je er kan vinden.

 

 

Voorgeschiedenis

 

Oostenrijk heeft al een lange wijngeschiedenis: naar alle waarschijnlijk kenden de Kelten al een drank van gegiste druiven. Zeker is dat de Romeinen in hun provincie Noricum de wijnbouw beoefenden. Kloosters langs de Donau zorgden in de Middeleeuwen voor veel aanplant van wijnstokken.

 

In de negentiende eeuw (1870) vernietigden de Phyloxera (druifluis) 70% van Europa’s wijngaarden waaronder ook Oostenrijk in de klappen deelde. Deze ramp leidde ertoe dat er geen Bordeaux kwaliteit meer gehaald wordt zoals deze van voor 1870. Noord Amerikaanse ranken werden ingevoerd en daarop werden de Merlot ranken geënt wat een mindere kwaliteit opleverde als de oorspronkelijke voeten.

 

De Oostenrijkse wijngaarden ontwikkelde zich na de Tweede Wereldoorlog in snel tempo, maar dienden voor lokale consumptie en voor bulkexport naar landen zoals Duitsland en Italië, waar grote behoefte was aan goedkopere wijnen.

 

In de zwarte wijnperiode van 1985 had Oostenrijk al een vrij strenge wijnwetgeving, die daarna echter nog veel strenger is geworden. Ondanks het feit dat het slechts om enkele producenten ging, hebben alle wijnmakers in Oostenrijk de les uit dit voorval getrokken. Ze richten zich vanaf dat moment vooral op kleinschaligheid en kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Regio's

 

De Oostenrijke wijnbouw is geconcentreerd in voornamelijk vier gebieden: Nieder Österreich, Neusiedlersee, Burgenland en Steiermark. De diverse wijngebieden in Nieder Österreich (een brede strook met Wenen als centraal punt) zijn vooral bekend door de witte wijnen die er vandaan komen.

 

Het Burgenland en de Neusiedlersee in het zuidoosten hebben een grote naam op het gebied van zoete en rode wijnen. Oostenrijkse wijnen worden vaak verkocht onder de naam van de druif.

 

Tevens is er een herkomstbenaming ingevoerd, de DAC – (Districtus Austriae Controllatus) met bovendien een vermelding van een bepaald wijnbouwgebied (Wachau, Weinviertel, Burgenland en nog zeven andere).

 

 

Wijntypes

 

Oostenrijk is kent vooral wijnen van eigen inheemse druiven. Zo is meer dan 36% van de aanplant Grüner Veltliner, een witte veelzijdige druif die frisse wijntjes voortbrengt. De Grüner Veltliner is te herkennen aan zijn peperige en fruitige karakter. Een andere witte druif die in Oostenrijk mooie wijnen levert is de Riesling, ook bekend uit de Elzas en Duitsland.

 

Rode wijn wordt gemaakt van de inheemse Zweigelt en Blaufränkisch. Er wordt ook geëxperimenteerd met druivensoorten zoals Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir.

 

Ook dessertwijnen zijn gegeerd en met name uit de Neusiedlersee in Burgenland, tegen de grens met Hongarije. Het ondiepe meer, het klimaat en de bodem zorgen samen voor een optimale omgeving voor het maken van wijnen op basis van druiven die de ‘nobele’ schimmel ondergaan of Botrytis.

 

Door de pluk zolang mogelijk uit te stellen worden alle suikers geconcentreerd opgebouwd in de druif en dat geeft die heel speciale smaak zoals je ook kan terugvinden in de Franse Sauternes.

 

 

 

 

 

   

Fels Am Wagram

 

Fels am Wagram is een gemeente in de Oostenrijkse deelstaat Nieder Östrreich in het district Tulln De gemeente heeft ongeveer 2000 inwoners. Het ligt Noordelijker van de Neusiedlersee. Onze sympathie gaat uit naar het wijnhuis Kolkmann die al 3 generaties meedraait in het wijn verbouwen.

 

 

Kolkmann

 

Met 30 Ha wijngronden op kalk en leem, volgt dit bescheiden wijnhuis een koers van traditie hand in hand met moderne technologie maar zonder enig compromis op vlak van kwaliteit.

 

 

 

 

 

 

 

   

Burgenland - Neusiedlersee & Breitenbrunn

 

Het omvangrijke steppemeer gelegen tussen Hongarije en Oostenrijk wordt gekenmerkt door zijn ondiepe en vaak modderige water met rietvelden in een mild maar winderig klimaat.

 

 

Höpler

 

De tijd nemen en doordringt van passie met wat Oostenrijkse fierheid overgoten, zo kan je Höpler het best omschrijven. Het wijnhuis bevindt zich in het Noorden van de NeusiedlerSee.

 

De 42 hectare wijngaarden zijn verspreid over prestigieuze plaatsen in Burgenland: Kirchberg, Jungkirchberg, Schanz, Hirschäcker, Altvierholzer and Rosenberg. De grond is uiteenlopen van klei, leemsteen, grof gesteente en schisten wat zich resulteert in de productie van complexe volle wijnen.

 

 

 


 
 
 

BOGAVINO

Laar 172

2180 Antwerpen

Tel en Fax: 03 / 290.01.07

Mobiel: 0475 / 50.75.54

E-mail: info@bogavino.be

BE-0870.554.808