Wijnen  -  Hongarije

Het IJzeren Gordijn heeft ervoor gezorgd dat onze huidige generatie geen idee heeft van het hemelse wijngoed at jaren verborgen bleef. De communistische gedachte heeft eveneens de stimulatie om steeds betere wijn te maken in de kiem gesmoord. Nu de belemmering weg is kunnen we de wijnschatten (her)ontdekken.

 

De belangrijkste herkomstgebieden zijn Villany, Szekszard en Eger voor de rode wijn. Badacsony (Balatonmeer) voor droge witte wijnen en natuurlijk Tokaji voor de befaamde dessertwijn.

Even ter verduidelijking van het etiket:

  • Bor = wijn

  • Szóló = Druif

  • Fehér bor = witte wijn / Vörös bor = rode wijn / Habzo bor = schuimwijn

  • Asztali bor = tafelwijn / minôségi bor = kwaliteitswijn

 

 

 

   

Villany

 

Op een boogscheut van Kroatië in het uiterste Zuiden, ligt Villany. Op 2000km van Bordeaux, vinden we een zelfde klimaat terug, dezelfde terroir, dezelfde kennis maar koudere winters en warmere zomers. Pure kalksteen helpt hier door warmte af te geven bij koude en water bij droogte.

 

Naast de lokale Kekoportó, Kékfrankos en Kadarka druiven, doet de Cabernet Franc en Sauvignon het zeer goed, maar nog meer verbazend de Merlot. Deze is 3 weken vroeger rijp waarmee de herfstregen vermeden kan worden. Het pas met de laatste jaren dat deze families voldoende grond hebben om rendabel te kunnen produceren.

 

Met het communisme had eenieder maar recht op 1Ha grond. In Villany vinden we Gere terug, de trotse eigenaar van de Kopar wijn en de Solus.

 

 

 

   

Szeksárd

 

Zo’n 75 km meer naar het noorden ligt Szeksárd, de bakermat van de Bikavér (stierenbloed); Eigenlijk wedijveren ze met de Eger-streek die ook een claim maakt op het stierenbloed; de wijn gemaakt op basis van Kadarka-druif.

 

 

Takler

 

Het wijnhuis Takler werkt hier nog op 2 tradities. Ze investeren in oude foeders alsook in moderne barriques. Wellicht uit respect voor de filosofie van beide generaties. Opvallend is de harmonieuze ontwikkeling van de Kékfrankos druif en de Cabernet Franc.

 

 

 

   

Pannonhalma

 

Domaine Apatsagi

 

We rijden schuin richting noord-westen en komen het wondermooie Balatonmeer. De streek te vergelijken met het gebied rond Garda in Italië is zeer gunstig voor droge witte wijnen.We blijven schuin naar boven rijden en komen in het kleinste wijngebied Pannonhalma waar we halt houden bij een jong wijndomein gebouwd in 2003 naar het model van de legendarische Tibor Gál. De kelders zijn uitgegraven tot een diepte van 470meter in de Sint Martinusheuvel, palend aan het wereldberoemde benedictijnenklooster uit 996.

 

Na het communistisch regime kocht het klooster de eigendommen terug en investeren in verregaande modernisering van de kelders.
Deze streek is door traditie meer gericht op productie van witte wijnen op basis van riesling, Gewürztraminer en Sauvignon Blanc, maar wegens de stijgende vraag naar rode wijnen wordt nu meer Pinot Noir, Merlot en Cabernet aangeplant.

 

 

 

   

Etyek-Buda

 

Diagonaal steken we over en komen we quasi in het hoger gelegen midden van het land aan de stad Budapest. Ten noordwesten van Budapest in Etyek-Buda worden voornamelijk schuimwijnen gemaakt. Een traditie die teruggaat tot in de 15de eeuw.

 

Einde 19de eeuw liet de familie Törley hier druiven planten zodat er Hongaarse champagne (peszgö) gemaakt kon worden. Er zijn honderden kilometers aan wijnkelder onder de grond waar de Törley, Hungaria en Chateau Vincent hun mousserende wijnen maken.

 

 

 

   

Eger

 

Eens voorbij Budapest richting noordoosten komen we in het beroemde Eger of de Egri Bikaver. Op amper 260km van het Balatonmeer worden hier één van de meest bekende Hongaarse wijnen geproduceerd. Het stierenbloed verdient na jaren verbetering een plek op elke wijnkaart.

 

Wijnhuizen zoals Vincze Pincészet en Tibor Gál behoren tot de beste wijnmakers van Hongarije. Maar vooral Tobor Gál is vandaag één van de meest legendarische wijnbouwers ter wereld. Hij is het die ervoor gezorgd heeft dat de Italiaanse wijn van Antinori “Ornellaia” zulk een wereldfaam heeft gemaakt. In 2005 uit het leveren gegrepen tijdens de oogst in Zuid-Afrika op het wijndomein Capaia .

 

Vandaag is het zijn echtgenote en Tobor jr. die de legende verderzet. Het was Tibor die als eerste die de aartsmoeilijke Pinot Noir aanplantte in Hongarije. In feite het Italiaanse systeem toepassen. De wereldpers halen door sublieme wijnen te maken met internationale druiven en dan de aandacht te vestigen op de autochtone druiven.

 

 

Thummerer

 

De familie Thummerer produceert wijn sinds 1984 in het dorp Noszvaj, 10 kilometer ten oosten van Eger. De familie bezit in en rondom de wijnregio Eger ruim 80 hectare wijngaard, op diverse heuvels die worden gezien als de beste uit het gebied.

 

Er worden diverse druiven verbouwd. 80% van de druiven zijn rood zoals de Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en Pinot Noir. Witte druiven zijn Olaszrizling, Királyleányka, Chardonnay en Muscat Ottonel.

 

Eigenaar Vilmos Thummerer werd reeds in 1995 Hongaars Wijnmaker van het Jaar en zijn wijnen hebben door de jaren heen diverse prestigieuze prijzen gewonnen. Met name zijn Bikavér en Vili Papa onderscheiden zich enorm.

 

 

 

   

Tokaji

 

Meer naar het Oosten bovenaan in Hongarije komen we in de bekendste appelatie Tokaji.

 

De gouden wijn die de koningen deed knielen. Het gebied dat bij koninklijk decreet in 1737 afgebakend werd, is één van de oudste officiële herkomstbenamingen (appelatie). De streek telt 40 heuvels van vulkanische oorsprong met een tienvoud aan kraters. Een kleiachtige bodem vol met stukjes vulkanisch glas en kristallen. De heuvels, de zware grond zorgen voor een biodiversiteit die elke ochtend een dauw oplevert wat een must is voor de edele verrotting van de druiven.

 

Enkele elementen die je moet kennen over deze wijn:

 

Szárá betekent droog; szamordoni betekent ‘zoals het groeide’, aszu ‘volgens het originele recept’ en dan heb je nog de puttonyos met een cijfer tussen 3 en 6.

 

Bij een Puttonyos 3 wordt bij een gönci most (een lokaal vaatje van 136l.) 3 Puttony (emmertje van 27l) edelrotte druiven bijgevoegd. Hoe meer puttony toegevoegd, hoe zoeter de wijn.

 


 
 
 

BOGAVINO

Laar 172

2180 Antwerpen

Tel en Fax: 03 / 290.01.07

Mobiel: 0475 / 50.75.54

E-mail: info@bogavino.be

BE-0870.554.808