Wijnen  -  Australië

“Vision 2025“ Dat is de toekomstvisie van de Australische wijnindustrie, het grootste wijnaandeel te hebben in de wereld. In amper 200 jaar toen de eerste wijnstok werd geplant in Sydney Cove, volgde nog vele pioniers het voorbeeld. De Schot James Busby verzamelde wijnstokken van 540 rassen in Europa. 60% overleefde de overtocht en werden in de botanische tuin van Sydney geplant. Stekken van deze planten vonden hun weg en waren de basis van een succesvol wijnverhaal.

 

Begin 19de eeuw was het vooral de Britse landadel die zich vestigde in het zuidoosten van Australië; Namen zoals Lindeman, Wyndham, Penfold, Reynell en Hardy zijn nog steeds bekende namen. Het aantal wijngaarden nam gestaag toe, niet alleen voor de binnenlandse markt, maar ook voor export naar Groot-Brittanië.

 

Echter in 1875 sloeg ook de druifluis(phylloxera) toe in Victoria. Zuid-Australië en de Barossa Valley werd echter vrijwaard van dit onheil. Het zonnige klimaat en de vruchtbare bodem maakte de productie van steeds meer rode en versterkte wijn mogelijk.

 

De wijn van toen was niet te vergelijken met de wijn van nu, maar de opmars was gestart in jaren ’60 van de 20ste eeuw. Het was Max Lake, pionier in de Hunter Valley wijnen, die bepaalde dat de toekomst niet in versterkte wijnen lag, maar in kwaliteitswijnen van beproefde druivensoorten. De immigranten die naar Australië uitweken na de 2de oorlog zochten nu juist naar de heersende europese smaak.

 

Sommige, zoals De Bortoli, Miranda, Sergi en Casella, werden zelf wijnmakers. Met de jaren 70 kwamen de fusies waarij wijnimperia ontstonden zoals Southcorp Wines, Orlando Wyndham (in vandaag in handen van Pernod-Ricard), Beringer Blass en Penfolds.

Meer en meer introductie van roestvrij staal dat resulteerde in meer fruitige rode wijn, nieuwe technieken om het vergistingsproces te sturen (wat leidde dat ook witte wijn kon gemaakt worden uit warme streken), duidelijke etikettering. In de jaren ’90 had de Australische wijn een plaats op de wereldmarkt.

Orange en Hill Tops in New South Wales is voornamelijk de productieplaats van Chardonnay, Mount Benson in South Australia voor de Shiraz, het district Canberra voor Riesling en Shiraz. Toch blijven er vele aandachtspunten in het grote wijngebied. Verhitte discussies over machinale snoei en druivenpluk, kritiek op de hoge alcoholpercentages, het mengen van verschillende herkomst, overheersende houtcomponent. Kortom, de Australische wijnmakers moeten nog bewijzen dat ze niet alleen goede all rounders zijn, maar ook kwalitatief hoogstaande wijnen kunnen produceren.

 

Shiraz is de meest aangeplante druif in Australië en met 37.000 Ha de grootste aanplant ter wereld van deze druif. De Cabernet Sauvignon met 29.500 Ha volgt op de 2de plaats. Het is deze wijn die op niveau kan meespelen. Vooral uit Coonawarra en Margaret River.

 

De wijnstijl voor de Merlot wordt nog gezocht, deze wordt vaak gemengd met de Cabernet Sauvignon. 10.000Ha Merlot en enkele enthousiastelingen in het zuiden van Victoria en Tasmanië werken met Pinot Noir. Slechts 4.000Ha
Natuurlijk scheert de Chardonnay hoge toppen met een aanplant van 21.700Ha. Ze worden best jong gedronken. Met de Semillon (6.600Ha) en de Riesling (3.900Ha) worden ook topwijnen gemaakt met name de Semillon op hout gerijpt uit de Hunter Valley.

 

Nog een leuke. Niet zozeer everzwijnen en hertjes kan je tussen de wijntranen terugvinden, maar kangoeroes.

 

 

 

   

Riverina

 

Dit agrocultuur gebied in New South Wales onderscheidt zich door zijn vlaktes, het hete klimaat en voldoende water voor irrigatie. Het maakt van het gebied één van de best ontwikkelde agrocultuur gebieden van Australië.

 

Het was de thuis van de aboriginal voor meer dan 40.000 jaar en pas midden 19de eeuw werd in deze regio voornamelijk vlees en wol verhandeld. Pas in de 20ste eeuw kwam er rijst en wijnranken bij.

 

 

De Bortoli

 

Deze Italiaanse familie immigreerde na de eerste wereldoorlog van Noord Italië naar Australië. Het is ondertussen de 3de generatie die het wijngoed verderzet. Waarden zoals hard werken, genereuze geest , lekker eten en drinken met je familie en vrienden staan hoog in de vaandel geschreven.

 

 


 
 
 

BOGAVINO

Laar 172

2180 Antwerpen

Tel en Fax: 03 / 290.01.07

Mobiel: 0475 / 50.75.54

E-mail: info@bogavino.be

BE-0870.554.808