Wijnen  -  Argentinië

   

Mendoza

 

De provincie Mendoza is één van de 23 provincies van Argentinië, gelegen in het westen van het land. Het grenst aan het zeer lange land Chili en werd vernoemd naar haar hoofdstad Mendoza. Een stad van om en bij de 100.000 inwoners. Wat een 8%is van de totale bevolkingsgrootte van de provincie. Vlakbij ligt de Aconcagua, met zijn 6959 meter de hoogste berg van Zuid-Amerika.

 

Mendoza is vooral bekend voor zijn wijnproductie, het levert 80% van de totale wijnproductie van Argentinië. Nadat de Spanjaarden in de 16de eeuw de eerste wijnranken naar de nieuwe wereld brachten, was het pas in de 19de eeuw dat Don Felipe Rutini met het bedrijf la Rural, één van de grondleggers vormde van de actuele Argentijnse wijnindustrie.

 

 

 

 

 

 

 

   

Bodega La Rural

 

Rutini was een Italiaans immigrant van Le Marche met een agri-diploma van Ascoli Piceno. Hij plantte als eerste Cabernet Sauvignon en andere uitheemse variëteiten die hij importeerde uit Europa. Hij stuurde zijn 6 kinderen terug naar Italië om te studeren en ze kwamen terug met het concept Terroir.

 

De ranken werden geplant op de plaatsen waar ze het best zouden ontwikkelen. Zo was hij de eerste die op 1600meter hoogte in Tupungato vallei wijngaarden aanlegden tot veel jolijt van anderen wijnbouwers die hem voor gek verklaarden. Vandaag vechten de groten der aarden inbegrepen Mouton Rothschild voor de laatste m² in deze vallei.

 

Na vele jaren kwaliteitswijnen te hebben geleverd trad een nieuwe partner met verse ideeën toe in de Bodega. Nicolas Catena bracht samen met Don Rodolfo reine Rutini een niewe elan door het bedrijf met een doorgedreven modernisering met als doel wereldklasse wijn te produceren.

 

 

 

   

Don Cristobal

 

De wijnen van Don Cristobal zijn van een verbluffende kwaliteit. Dit wijnhuis zag het levenslicht in 1998 en kon al in 2001 een eerste oogst verwerken. De wijn zijn stuk voor stuk schitterend en omsluiten alle elementen waar het land voor staat. Zon, droogte, terroir, sneeuw, bergen, ochtenddauw.

 

 

Domaine Vistalba - Fabre Montmayou

 

Subliem wijnhuis opgericht in 1992 in de Luian de Cuyo regio. Oude wijnranken op een hoogte van 1150 meter met excellente terroir in combinatie met Franse wijnbouwerskennis kan alleen maar leiden tot een topwijn. Het zijn Hervé Joyaux-Fabre en zijn echtgenote Diane Monheim die deze Franse onderneming beheren en gebracht hebben tot op het niveau van vandaag. Fabre Montmayou is eigendom van Domaine Vistalba in Bordeaux.

 

 


 
 
 

BOGAVINO

Laar 172

2180 Antwerpen

Tel en Fax: 03 / 290.01.07

Mobiel: 0475 / 50.75.54

E-mail: info@bogavino.be

BE-0870.554.808